TWOJE KONTO może być ZAGROŻONE! UWAGA na kolejną próbę wyłudzania danych z Facebooka! SPRAWDŹ jak to działa i nie daj się wykorzystać!

Naciągacze po raz kolejny próbują wykorzystać nieświadomych i nieuważnych internautów Facebooka i Messengera. Rozsyłają do nich linki w prywatnych wiadomościach. Kliknięcie takiej informacji może doprowadzić do utraty hasła i loginu.

 

Są dwa typy oszustwa. Oba zaczynają się od kliknięcia w linki znajdujące się w prywatnej wiadomości. Otrzymuje się ją od znajomego, którego konto zostało wcześniej zhakowane. Treść wiadomości dotyczy ostrzeżenia o przerobieniu naszych zdjęć i umieszczeniu ich w sieci. Po kliknięciu link przenosi nas na zupełnie inną stronę.

W pierwszym wariancie oszuści będą próbowali wykraść login i hasło. Druga wersja wiążę się z opłatami. Zostajemy przekierowani na stronę, na której będzie informacja, że jedyną możliwością zobaczenia zdjęcia jest wpisanie własnego numeru telefonu. Jeśli haker ma nasz numer telefonu, można już powiedzieć, że zostaliśmy obrabowani. Dostajemy SMS, jeśli przepiszemy z niego treść na stronę, to z automatu zostaniemy dopisani do usługi SMS Premium.

Jak się bronić przed oszustami?

Jeśli wiadomości zostały zignorowane – nic nam nie grozi. Warto powiadomić jednak znajomych (najlepiej jednak nie przez Facebooka) o zhakowaniu konta.

Należy odwiedzić stronę https://facebook.com/hacked i wykonać instrukcje, które kolejno pojawią się na ekranie. Począwszy od wylogowania się ze wszystkich urządzeń, a skończywszy na zmianie hasła.

W przypadku zapisania się do usługi Premium SMS trzeba przeczytać regulamin, gdzie określone są warunki dezaktywacji usługi.

 

źródło: niebezpiecznik.pl