MAGDA GESSLER OSTRZEGA: „Ta wigilijna potrawa może być naprawdę niebezpieczna”!

Według tradycji na naszym stole powinno znajdować się 12 wigilijnych dań. Polacy uwielbiają pierogi, barszcz z uszkami, śledzie, karpia i rybę po grecku, ale czy wszystkie z tych potraw są dla nas zdrowe? Na to pytanie odpowiedziała sama Magda Gessler. 

 

Święta Bożego Narodzenia to przede wszystkim radosny okres, który spędzamy w rodzinnej atmosferze. Pod choinką wiele prezentów, a na wigilijnym stole mnóstwo rozmaitych dań, ale czy wszystkie z nich są zdrowe? Według Magdy Gessler, nie. Restauratorka uważa m.in., że w naszych sklepach sprzedaje się niedobre śledzie, a polskie gospodynie nie umieją sobie poradzić z poprawnym przyrządzeniem karpia.

 

– Przemysł poszedł tak do przodu, że ani się nie kisi dobrze kapusty, ani nie soli dobrze śledzi. A śledź to fundament, bez niego nie ma wigilii. Tyle że zamiast solić śledzia, wkłada się go na jeden dzień do solonej wody i potem sprzedaje. A w takiej wersji może być pełen tasiemca i naprawdę niebezpieczny” – powiedziała Magda Gessler w wywiadzie dla „Magazynu Świątecznego. Gazety Wyborczej”.

 

 

Prowadząca „Kuchennych Rewolucji” nie pochwala również sposobu przygotowywania przez Polaków karpia.

 

– Polacy źle smażą karpia, rzecz jasna! Aż się poci od tłuszczu. Niestety, to jest koniec świata. Udawanie, że to jakoś smakuje, jest udręką dla całego domu i wszyscy się modlą, żeby wreszcie spłynął ze stołu – uważa Gessler.

 

Źródło: Gazeta Wyborcza

MB