Aktualności Hot Lifestyle Świat

Poprawia odporność i ZMNIEJSZA RYZYKO RAKA, czyli TANI LEK Z WARZYWNIAKA!

Poprawia odporność, działa bakteriobójczo, ma wysoką zawartość witaminy C, fosforu, magnezu, krzemu, siarki oraz cynku, ponadto regularnie spożywana obniża ryzyko zachorowania na raka. Co to takiego?

 

Tani lek prosto z warzywniaka, czyli cebula. Tanie, łatwo dostępne warzywo, popularne nie tylko w warzywnych stoiskach, ale również na tysiącach memów. Okazuje się, że to popularne, dziś często wręcz wyśmiewane, warzywo posiada szerokie właściwości lecznicze. Cebula jest bogata w szereg witamin i pierwiastków, takich jak: witamina C, krzem, siarka, cynk, fosfor oraz magnez. Działanie bakteriobójcze oraz spora zawartość witaminy C sprawia, że często spożywanie cebuli poprawia odporność i stanowi doskonałe antidotum na przeziębienia.

 

Regularne spożywana zmniejsza ryzyko zachorowania na raka. Cebula ma również działanie przeciwzakrzepowe, oraz reguluje ciśnienie tętnicze. Odpowiednio przyrządzona poprawia trawienie i obniża cholesterol.

 

Pytanie tylko, w jaki sposób jeść cebulę tak, by pomagała i smakowała? Doskonałym rozwiązaniem jest wywodząca się z Francji, coraz bardziej popularna w Polsce, modna zupa cebulowa.

Wystarczy tylko warzywny bulion (ok. 1 litr), kilka ugotowanych ziemniaków, odrobina masła i śmietany, grzanki, sól, pieprz i tymianek, no i oczywiście cebula (ok. 0,5 kg).  Złocistą, skarmelizowaną na maśle cebulę należy dodać do warzywnego bulionu, warto zostawić w nim dwie-trzy marchewki, pietruszkę i seler. Następnie należy dodać do niego kilka ugotowanych ziemniaków, gotować na wolnym ogniu przez dwie-trzy minuty, a następnie wszystko doprawić i zblendować. Tak przygotowany krem zagęszczamy dodatkowo odrobiną śmietany 30%. I gotowe! Dla lubiących mięsne klimaty doskonałym dodatkiem będzie posypka z duszonej cebuli i kiełbasy, lubiącym pochrupać idealnym dodatkiem okażą się grzanki! 

 

Cebula była również często wykorzystywana w medycynie ludowej. Ostry zapach cebuli wykorzystywano w przypadku niedrożności dróg oddechowych, a syrop z cebuli zwalczał uporczywe objawy kaszlu. Przez dziesiątki lat cebulę stosowano, jako lek przeciwszkorbutowy.
 
 
źródło: whfoods / bbcgoodfood / care2
fot.: Instagram / pixabay
kg

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres email nie zostanie opublikowany.