Hot Lifestyle Świat

Przez te produkty możesz STRACIĆ WZROK! Uważaj na to, co jesz, bo możesz już więcej nic nie zobaczyć!

Zła dieta może doprowadzić do utraty wzroku lub jego znacznego pogorszenia.  Z najnowszych badań wynika, że wysoki indeks glikemiczny przyczynia się do powstawania zwyrodnień plamki żółtej.

 

Opublikowano wyniki badań, z których wynika, że jadłospis o niskim indeksie glikemicznym pomaga zapobiegać rozwojowi zwyrodnienia plamki żółtej, postępującej choroby oczu mogącej prowadzić do ślepoty. Badania przeprowadzili naukowcy z Tufts University w Massachusetts.

 

Badacze obserwowali rozwój gryzoni, które otrzymywały pokarm o zróżnicowanym indeksie glikemicznym. Ich jadłospis różnił się jedynie źródłami węglowodanów, które łącznie stanowiły 45%. W diecie o wysokim indeksie glikemicznym 100% węglowodanów pochodziło z amylopektyny, z kolei w diecie o niskim indeksie glikemicznym 70%  węglowodanów pochodziło z amylozy, a 30% z amylopektyny.

 

Okazuje się, że częste spożywanie produktów o wysokim indeksie glikemicznym, powoduje szybki wzrost poziomu cukru we krwi oraz jego szybki spadek, ale to nie jedyne zmiany, które mogą zachodzić w organizmie. Zaobserwowano również, że u gryzoni, karmionych produktami z wysokim indeksie glikemicznym, rozwinęło się wiele objawów zwyrodnienia plamki żółtej, takich jak zaburzenia w obrębie komórek nabłonka barwnikowego siatkówki oraz fotoreceptorów. W przypadku myszy, którym zmieniono jadłospis na niskoglikemiczny objawy te nie wystąpiły.

 

Do produktów o niskim indeksie glikemicznym należą między innymi: jaja, herbata, owoce morza, kwaśna śmietana, sos sojowy, wołowina, skorupiaki, awokado, fasolka, słonecznik i gorzka 70% czekolada. Wysoki indeks glikemiczny jest z kolei w: mące ryżowej, mące ziemniacznej, płatkach kukurydzianych, ziemniakach pieczonych lub smażonych, gotowanym selerze, prażonej kukurydzy, białym ryżu i białym pieczywie. 

 

„Nie sądziliśmy, że zmiana diety pomoże tak skutecznie naprawić uszkodzenia kumulujące się w nabłonku barwnikowym siatkówki. Wskazuje to, że dieta o niskim indeksie glikemicznym może pomóc osobom narażonym na rozwój zwyrodnienia plamki żółtej” – komentuje autor badań dr Sheldon Rowan.

 

Specjaliści ostrzegają o niebezpieczeństwie związanym ze spożywaniem produktów o wysokim indeksie glikemicznym, które przyczyniają się nie tylko do nadwagi, ale również powstawania zwyrodnień plamki żółtej. Należy zwracać uwagę na indeks glikemiczny, który określa zawartość czystego cukru lub skrobi w produkcie węglowodanowym.  Zwyrodnienie plamki żółtej to główna przyczyna utraty wzroku u osób po 50 roku życia. Naukowcy z amerykańskiego National Eye Institute przewidują, że zachorowalność w USA podwoi się do 2050 roku. 

 

źródło: PAP

fot.: picfair/pixabay

KG


ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres email nie zostanie opublikowany.