Wydłużają życie chorych na raka, a Ty możesz kupić je w SUPERMARKECIE

Dieta może przedłużyć życie, pod warunkiem, że jest odpowiednia. Miliony chorych na raka szukają pomocy nie tylko w szpitalach i aptekach, ale również w produktach spożywczych, pomóc im mogą orzechy. 

 

Specjaliści zalecają osobom chorym na raka częstsze spożywanie orzechów drzewnych. Z najnowszych badań wynika, że migdały i nerkowce opóźniają nawrót raka jelita grubego i mogą przedłużyć życie.

 

Dr Temidayo Fadelu z Dana-Farber Cancer Institute w Bostonie wraz ze swym zespołem przeprowadził badania kliniczne, w których uczestniczyło 826 chorych z rakiem jelita grubego w trzecie stadium. To dość zaawansowany etap choroby, w którym nie ma jeszcze odległych przerzutów, ale są zajęte okoliczne węzły chłonne.

 

U wszystkich pacjentów zgodnie ze standardami przeprowadzono operację usunięcia guza oraz poddano ich chemioterapii, ale zauważono, że ci, którzy spożywali około 60 gramów orzechów drzewnych tygodniowo (19% wszystkich badanych), o 42% byli mniej narażeni na nawrót choroby i o 57% niższe było u nich ryzyko zgonu.

 

 

Dr Fadelu zapowiedział, że przeprowadzi wkrótce badania, które mają wykazać, czy dieta wzbogacona w orzechy poprawia rokowania chorych również w innych stadiach rozwoju raka jelita grubego.

 

Orzechy są polecane nie tylko przez onkologów, ale również coraz częściej przez dietetyków. Wykazano już, że mogą chronić przed chorobami sercowo-naczyniowymi i cukrzycą, zmniejszają nawet ryzyko otyłości. Najnowsze badania sugerują, że mogą być przydatne nawet u chorych na nowotwory.

 

źródło: PAP

fot.: pixabay

KG